پمپ‌های اسلاری

جابه جایی سیالات خورنده و ساینده در صنایع معدنی یکی از سخت‌ترین بخش‌های انتقال مواد در معادن و کارخانجات فرآوری است. انتقال دوغاب  و اسلار مواد معدنی خورنده و ساینده توسط پمپ مستلزم استفاده از متریال خاصی در ساخت پمپ است که بتواند در مقابل خوردگی فیزیکی و شیمیایی مقاومت بالایی داشته باشد. با استفاده از  پمپ اسلاری ساخته شده توسط شرکت صدرا تجهیز مهرگان، انتقال دوغاب‌ها با سهولت انجام می‌شود.

اسلاری چیست؟

معمولا ترکیبی از جامدات و مایعات اسلاری نامیده می‌شود و می‌توان آن را یک سیال دو فازی (جامد-مایع) توصیف کرد که با توجه به غلظت مواد جامد طبقه‌بندی می‌­شود. ترکیب اسلاری و هوا که در بسیاری از فرآیندهای شیمیایی رایج است، به عنوان یک سیال سه‌فازی تعریف می‌شود. اسلاری می‌تواند ته‌نشین شونده یا غیر ته‌نشین شونده باشد. البته طبقه‌بندی مهندسی اسلاری پیچیده‌­تر است و با در نظر گرفتن پارامترهایی مانند غلظت، اندازه ذرات، شکل و وزن به منظور تعیین شدت سایش صورت می‌گیرد. برای انتخاب مهندسی پمپ‌های اسلاری، اسلاری به صورت کلاس 1، کلاس 2، کلاس 3 و کلاس 4 طبقه بندی می‌شود. اسلاری‌ها را می توان به دو گروه ” اشباع شده ” و ” اشباع نشده ” تقسیم‌بندی‌ کرد.

 اسلاری اشباع نشده: شامل ذرات بسیار نرمی است که در آن مواد به صورت یکنواخت در سیال پراکنده شده‌‌اند و باعث افزایش ویسکوزیته  سیال می‌شوند. این اسلاری‌ها، اغلب خواص سایشی کمی دارند، اما نکته بسیار مهمی که هنگام انتخاب پمپ باید به آن توجه کرد این است که مواد اشباع نشده اغلب رفتاری مشابه سیالات معمولی ندارند.

 اسلاری اشباع شده: این نوع اسلاری حاوی ذرات زبری است که تمایل به ایجاد مخلوط غیر‌یکنواخت دارند، بنابراین در محاسبه جریان و توان حائز اهمیت هستند. این ذرات زبر، خواص سایشی زیادی دارند.

پمپ اسلاری چیست؟

برای پمپاژ اسلاری‌ها دامنه گسترده‎‌ای از انواع پمپ‌ها از جمله پمپ‌های جابه‌جایی مثبت و انواع مخصوصی مانند مکش ونتوری استفاده می‌شود. اما با اختلاف زیاد متداولترین نوع، پمپ اسلاری گریز از مرکز یا سانتریفیوژ است. مشابه پمپ‌های سانتریفیوژ مورد استفاده در مایعات شفاف، پمپ اسلاری سانتریفیوژ نیز از نیروی گریز از مرکز تولید شده توسط پروانه یا ایمپلر در حال چرخش، برای انتقال انرژی به اسلاری استفاده می‌کند. اما شباهت‌ موجود در همین جا به پایان می‌رسد. در طراحی و ساخت و ساز پمپ‌های اسلاری تغییراتی ایجاد می‌شود تا برای پمپاژ چند نوع اسلاری با غلظت مواد جامد، اندازه ذرات جامد، شکل ذرات جامد و ترکیب محلول‌های متفاوت، کارآمد باشند. 

عبارت “پمپ اسلاری” به عنوان یک اصطلاح عمومی برای تفکیک از سایر پمپ‌های سانتریفیوژ که اساسا برای پمپاژ مایعات شفاف به کار می‌روند، در نظر گرفته می‌شود. به عبارت دیگر، پمپ‌ اسلاری یک نسخه سنگین و تقویت یافته یک پمپ سانتریفیوژ است که قابلیت پمپاژ اسلاری در شرایط سخت و ساینده را دارد. به همین منظور  مواد و یا قطعات پوششی و قابل تعویض مانند چدن‌های ضد سایش و یا لاستیک‌­ها را برای مقاومت در برابر سایش به آنها اضافه می کنند تا پمپ‌های اسلاری نسبت به پمپهای سیالات معمولی و مایع مقاومتر باشند. رایج ترین آلیاژ فلزی که برای ساخت پمپ اسلاری مورد استفاده قرار می‌گیرد به “کروم بالا” معروف است که در اصل آهن سفید با ۲۵٪ کروم اضافه شده برای شکننده‌تر بودن آن است. قلاب خط لاستیکی همچنین برای کاربردهای خاص که مقدار ذرات جامد در اسلاری کم است استفاده می‌شود.

قطعات تحت سایش

پمپ‌ها با قطعات مقاوم به سایش با متریال لاستیکی یا دیگر آلیاژها مانند چدن کروم بالا با سختی 600 تولید می‌شوند. قطعات یدکی قابلیت انتخاب وسیعی از مواد مختلف برای افزایش طول عمر سایشی و استفاده در سخت‌ترین شرایط را دارند. قطعات تحت سایش با متریال مختلف کاملا قابل تعویض خواهد بود و می‌توان برای رسیدن به مطلوب‌ترین و بهینه‌ترین نتیجه، آن‌ها را ترکیب کرد .
کیسینگ پمپ‌ عمودی مخزن‌دار به وسیله یک میله نگه داشته می‌شود. بسته به اندازه پمپ‌، می‌توان میله را با دست یا با جک هیدورلیکی پایین آورده و جدا نمود تا به قطعات تحت سایش پمپ از جمله پروانه و کیسینگ پمپ دسترسی پیدا کرد.

مواردی که باید در طراحی و ساخت پمپ اسلاری در نظر گرفته شوند عبارتند از: طراحی و اندازه پروانه، سهولت در نگهداری، نوع آب‌بندی شفت مورد استفاده و انتخاب بهینه مواد. توجه به این نکات برای مقاومت در برابر خوردگی حاصل از شرایط ساینده، فرسایشی و تحمیل شده به پمپ در حین کار ضروری است. البته موارد مهم دیگری نیز وجود دارند که باید مد نظر قرار گیرند. به عنوان مثال پمپ اسلاری باید به گونه ای طراحی شود که بتواند در زمان مناسب آنقدر بزرگ شود که اجازه عبور ذرات ساینده را بدهد. به طور مثال بزرگترین پمپ اسلاری وارمن می‌تواند ذرات کروی تا ابعاد ۵۳۰ میلیمتر را پمپاژ کند. بنابراین پمپ اسلاری باید دارای پروانه های عریضتر و سنگینتری باشد تا بتواند مسیر عبور ذرات را در خود ایجاد کند.

پمپ اسلاری از جمله محصولات متداول شرکت صدرا تجهیز مهرگان می‌باشد. طراحی و ساخت انواع پمپ اسلاری، جهت کاربرد در کل فرآیند کارخانه‌های فلوتاسیون از خوراک سیکلون‌ها تا فلوتاسیون و فرآیند آبگیری توسط متخصصان این مجموعه صورت می‌گیرد. تکنولوژی ساخت پیشرفته، راندمان و بهره‌وری بالا، ضریب استهلاک پایین در قطعات یدکی، آلیاژسازی و متریال گرید مقاوم به سایش و همچنین دیاگرام عملکرد منحصر به فرد، باعث تمایز پمپ‌های اسلاری ساخت شرکت صدرا تجهیز مهرگان شده است. با توجه به استفاده از متریال مقاوم به سایش و خوردگی و ایجاد پوشش‌های مختلف الاستومری و الاستیکی در پمپ‌های تولیدی شرکت صدرا تجهیز مهرگان و نیز طراحی و تنوع در انواع پمپ‌های رایج صنایع، می توان این پمپ‌ها را  گزینه مناسبی جهت استفاده در کارخانجات فرآوری، صنایع کاشی و سرامیک و … دانست.

انواع پمپ اسلاری

پمپ افقی طرح وارمن

پمپ افقی معمولا برای انتقال اسلاری دارای ویژگی‌های خاص شیمیایی، فیزیکی و سایشی استفاده می‌شود. در این پمپ‌ها، به منظور افزایش مقاومت در برابر انواع خورندگی و سایش، اجزای داخلی پمپ، با پوشش‌های خاصی همچون مواد آمورف (شیشه و بازالت)، لاستیک طبیعی، پلی‌اورتان، الاستومرهای مصنوعی، سرامیک و غیره پوشانده می‌شوند که برای انتقال مواد اسلاری حاوی ذرات ساینده مانند گل حفاری وکارهای سنگین مورد استفاده قرار می‌گیرد.

پمپ عمودی گل کش

این پمپ­‌های بدون مخزن معمولاً برای جابه­‌جایی پالپ­ هایی با غلظت بالاتر و همچنین ذرات درشت، به صورت آویز استفاده می­‌شوند و در ابعاد 2 ، 3 ، 4 و 6 اینچ طراحی و ساخته می‌شوند. پمپ گل‌کش می‌تواند در منهول‌ها به عنوان انتقال‌دهنده گل و لای نیز استفاده شوند. تعمیرات بسیار کم و آسان و سازگاری با انواع محیط، از مزایا و راندمان پایین ­تر از پمپ­‌های مخزنی از معایب این پمپ به شمار می­‌رود. این پمپ نیز در دو نوع پروانه بسته و نیمه ­باز ساخته می­‌شود.

پمپ عمودی مخزن‌دار

پمپ­ مخزنی برای مصارف عمومی در انتقال انواع پالپ کاربرد دارند. این پمپ­‌ها در ابعاد 2 ، 3 ، 4 و 6 اینچ تولید و با توجه به نیاز هر بخش طراحی و ساخته می‌شوند . از مزایای این پمپ‌ها می‌توان به سادگی کارکرد، تعمیرات و نگهداری، مجهز بودن به مخزن و قیمت مناسب آنها اشاره کرد. همچنین طراحی پره­‌ها در پمپ عمودی مخزن‌دار از جنس لاستیک ضدسایش بوده که باعث افزایش طول عمر این پمپ­‌ها شده است. پره این نوع از پمپ‌ها در دو نوع نیمه‌باز و بسته تولید و با توجه به هد و دبی مورد نیاز استفاده می­‌شوند.

پمپ افقی پرفشار

این پمپ برای ایجاد فشارهای بالا در دبی­‌های کمتر مورد استفاده قرار می­‌گیرند. از ویژگی­‌های این پمپ­‌ها قطر پروانه و بدنه بزرگ در مقایسه با سایز ورودی و خروجی پمپ می‌باشد که همین امر در ایجاد فشارهای بسیار زیاد موثر است. معمولاً در فیلترپرس­‌های بزرگ، جهت ایجاد فشار زیاد و یا جابه‌جایی­ های زیاد در دبی‌های کم از پمپ پرفشار استفاده می‌شود. این پمپ­‌ها فقط در سری پروانه و پوسته فلزی ساخته می­‌شوند.

پمپ افقی طرح یلو

تفاوت اصلی پمپ­‌های طرح یلو با پمپ‌های طرح وارمن در آرایش بلبرینگ­‌های این پمپ است و در نحوه عملکرد تفاوت چندانی با پمپ­‌های طرح وارمن ندارند. معمولاَ این پمپ­‌ها در واحدهای هوی ­مدیا کاربرد فراوانی دارند.
خط فرآوری شرکت صدرا تجهیز مهرگان

قطعات پمپ اسلاری وارمن

اجزای اصلی همه پمپ‌های اسلاری به شرح زیر است:

سیستم آب بندی
از مزیت‌های پمپ‌های عمودی مخزن‌دار این است که به واسطه متفاوت و منحصر بودن خود نیازی به سیستم‌های آب‌بندی نخواهند داشت، زیرا کل مجموعه بیرینگ و هوزینگ پمپ خارج از مخزن قرار دارد
یاتاقان
بیرینگ‌ها، استافینگ باکس‌ها و یا آب‌بندی مستغرقی در پمپ‌های عمودی مخزن‌دار وجود ندارند و در نتیجه مدت زمان خرابی، تعمیرات و آب مورد نیاز برای شستشوی پمپ به حداقل رسیده و در نهایت تعمیرات آسانی دارند. بیرینگ‌های پمپ‌ عمودی مخزن‌دار به وسیله گریس، روانکاری می‌شوند. وجود آب‌بندی دوگانه از ورود اسلاری به محفظه بیرینگ‌ها در پمپ عمودی مخزن‌دار جلوگیری می‌کند.
پروانه
محفظه
الکتروموتور
شافت
درباره محصول

فاکتورهای انتخاب پمپ اسلاری

بازدهی، خروجی، فشار و نرخ جریان، مهم‌ترین مواردی هستند که باید هنگام انتخاب یک پمپ اسلاری در نظر گرفت. علاوه بر آن نرخ تغذیه یا نسبت بار، مهم‌ترین معیار در انتخاب پمپ‌های اسلاری هستند که اگر این موضوع بهینه باشد بازدهی انرژی و طول عمر پمپ به طور قابل توجهی بهبود می‌یابد. همچنین در حین طراحی، در نظر گرفتن سیال هیدرولیک (اسلاری) که باید جابه‌جا شود، ویژگی‌های آن و اندازه ذرات جامد بایستی مد نظر قرار گیرند. علاوه بر این دوام و ماندگاری مسیر جریان یک پمپ اسلاری با غلظت و تراکم جامدات و اندازه آنها تعیین می‌شود. جریان‌های پمپ‌های اسلاری رفتارهای متفاوتی را بروز می‌دهند که به مشخصه آنها بستگی دارد. بنابراین الگوی فرسایش در پمپ‌های اسلاری متفاوت خواهد بود. در نظر گرفتن تمام فاکتورها در فرآیند انتخاب دشوار و چالش برانگیز است. بنابراین برای انتخاب یک پمپ اسلاری مستندات قانونمند خاصی استفاده می‌شوند که جهانی هستند.ولی به طور کلی با توجه به عوامل زیر می‌توان با حداقل هزینه پمپ اسلاری متناسب با کاربرد مورد نظر را تهیه کرد. این عوامل عبارتند از :

سایز پروانه

نوع ذرات در سیال

تعیین دبی اسلاری

تعیین حد استاتیک

تعیین قطر لوله انتقال

محاسبه هد دینامکی کل

محاسبه اتلاف هد اصطکاکی

تعیین ضرایب اصلاح هد و بازدهی پمپ

انتخاب جنس بدنه جهت افزایش عمر کارکرد پمپ

تعمیرات ساده و امکان تعویض ساده قطعات یدکی
تحمل انتقال مواد شیمیایی با درصد PHهای متفاوت
آب‌بندی و sealing مطلوب با استفاده ار آب‌بندهای گاورنر و طرح پروانه معکوس
مقاومت به سایش و خوردگی (خستگی) بالا، با توجه به آلیاژ و جنس بدنه و پروانه‌ها
عملکرد بالا با بازنگری و اصلاح طراحی پروانه‌های مورد استفاده و سیستم انتقال قدرت
ایجاد فشار بالا و عملکرد مطلوب، مطابق با منحنی‌های عملکرد ارائه شده (مطابقت کامل با طراحی پمپ‌های خارجی)

محصولات مشابه

پمپ افقی پرفشار صدرا تجهیز مهرگان

پمپ افقی پرفشار

High pressure pump

stmcompany.ir

مقالات مرتبط

دانلود

لطفا برای دریافت لینک دانلود اطلاعات خواسته شده را وارد نمایید